Nyelv: limba nyelv           

Bánffy termál központ SPA

fürdő, szauna, spa

A termál központ 2 fürdőmedencét tartalmaz, egy kültéri és egy beltéri medencét. A beltéri medence 30 C fokos termál vízzel van feltöltve. Emelett 3 féle szaunát, jakuzzit, fitnesz termet találnak.

Bánffy Fürdő

fürdő, strand

655-690 m magasan fekszik, 26 °C-os ásványi sókban gazdag termálvizű fürdő, mely strandként működik. A Farkas-laktól 500 méterre található

Urmánczy Kastély

kastély

A maroshévízi Urmánczy-kastély 1903 és 1906 között épült a Maros fennsíkjának egy kisebb kilátóján, a folyópart közvetlen közelében. Építtetője Urmánczy Jeromos örmény származású földbirtokos. Tervezője Giacomuzzi Vigilio tiroli építész, aki a székely körvasút építésekor került a környékre. Az épület szecessziós-modern stílusa úttörő jellegű, Erdély kastélyépítészetében egyedülálló. A Farkas-laktól mindössze 2 km-re fekszik a város központjában a korház háta mögött.

Hegyi túrák:

Szép tájak, tavak, kőgombák

cascada toplita

1. Vízesés (10 perc)

A város területén mezotermális forrás található, pontosabban a Bánffy-fürdő közelében, amely táplálja a vízesést.

cascada toplita

2. Kőgombák (5 óra)
Öreg-havas-tető (6 óra)

A Görgényi-havasok egyik legmagasabb pontja az Öreg-havas (Bătrâna 1634 m). A turistaút a Farkas-lak felső felétől indul. A kék vonal turistajelzéseket kell követni. Bővebb információk a helyszínen.

3. Kelemen-havasok - Jézer-tó - Reketyés csúcs

A Büdös(Puturósza)-patak fejénél fekszik, 1730 m magasságban, a Rekettyés-tető (2021 m) csúcsa alatt. Megközelíthető a Maroshévíz és Borszék között 15. sz. országútról az Urmánczy-romnál észak felé lekanyarodva. Innen a Lomás-patak folyását kell követni a Büdös mezejéig, majd onnan a Büdös-patak mellett haladó KÉK KERESZT turistajelzést követve juthatunk a tóig. Gépkocsival rossz minőségű erdei úton kb. a Büdös mezejéig juthatunk, onnan már csak magasabb felépítésű autóval, terepjáróval ajánlott tovább menni. Vízfelülete 0,15 hektár, legnagyobb mélysége 5 m. Környéke védett, része a Kelemen-havasok Nemzeti Parknak.

Borszék

Ásványvíz, síelés

Maroshévíztől 25 kilométerre fekszik, könnyen megközelíthető turisztikai célpont. Erdély egyik leghíresebb fürdő- és üdülővárosa. A borvizek hazája, több mint 30 bővizű forrása van. Érdemes meglátogatni a jégbarlangot és a gyógyvizes lápot is.

Gyilkos-tó, Békási-szoros

tó, sziklák, szoros

Maroshévíztől 62 kilométerre, egy természetes torlasztó a Hagymás-hegységben. 1837-ben keletkezett. A hegyről lecsúszó törmelék zárta el a víz útját. A tóból kiálló rönkök azt bizonyítják, hogy ott valamikor fenyőerdő volt. Most ezek a csonkok adják a Gyilkos-tó varázsát.

Lázár-kúria

kastély

A falu központjától alig 200 méterre látható. A Lázár-kastély az erdélyi reneszánsz építkezés egyik legszebb alkotása. A Lázár-kastély pártázatos reneszánsz kastély, a 17. századi Erdély egyik legvonzóbb főúri hajléka. Boltíves előszobájában 1532-ből származó gót betűs felirat van (Cristus Maria 1532). A legkorábbi lakótornya 1450-ből való. Három sarokbástyája szabályos négyszög alakú, a negyedik (az északkeleti) hétszögű. Déli falának közepén kiugró emeletes kapubástyának nevezett boltíves bejáraton juthatunk be a kastély udvarába. A bejárat két oldalát díszesen tagolt pártázatos, fülkés díszítésű, reneszánsz ízlésű fal köti össze a sarokbástyákkal. Az egykori falképek nyomai ma is kivehetők.